menu Home
Με δυο λόγια...

Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» ιδρύθηκε στη Χαλκίδα το 1985. Στοχοθεσία του η έρευνα, η καταγραφή, ανάδειξη, η μετάδοση των λαογραφικών στοιχείων της άυλης και υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς και βέβαια η βίωση των στοιχείων και αξιών του λαϊκού πολιτισμού που είναι λειτουργικά, διαχρονικά και ωφέλιμα στον σύγχρονο άνθρωπο.

«Στ΄ αλωνάκι» λειτουργεί πλήρες οργανόγραμμα με βάση τις δράσεις που αναπτύσσονται και τις ανάγκες που προκύπτουν από την σκοπούς που θέτει το καταστατικό του. Είναι φορέας εγγεγραμμένος στο Μήτρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Την διεύθυνση του Συλλόγου από την ίδρυση του ως σήμερα ασκεί ο Δημήτρης Λιανοστάθης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πλαισιωθεί από δασκάλους – εμψυχωτές, μέλη του συλλόγου που θήτευσαν μαζί του, με αποτέλεσμα να ακολουθείται συγκεκριμένη ενιαία πολιτιστική στρατηγική, προς επίτευξη των στόχων του.

Στον πολιτιστικό μας οργανισμό λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση τριάντα έξι (36) τμήματα ελληνικών χορών τμήμα θεάτρου & δημοτικού τραγουδιού, τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής, τμήμα χειροτεχνίας και οικιακής οικονομίας. Παράλληλα διατηρεί βεστιάριο ελληνικών φορεσιών (αυθεντικά και αντίγραφα).

Εκδίδει από το 2006 την πολιτιστική λαογραφική εφημερίδα, «Τ’ Aλωνάκι» πολιτιστικά και λαογραφικά σταχυολογήματα. Η έντυπη έκδοση μετεξελίχθηκε το 2022 σε διαδικτυακή, το αλωνάκι press . Μια διαδικτυακή  εφημερίδα με πολιτισμικό περιεχόμενο.

 Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «εν τυμπάνω και χορώ» στους 97,7 fm και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας.

Από το 2022 έχει δημιουργήσει το “δικό του” web radio αλωνάκι, το οποίο εκπέμπει 24 ώρες το 24άωρο και με 17 live εβδομαδιαίες εκπομπές  Συνάμα έχει δημιουργήσει την δική του εφαρμογή (apps στο play store)για λογισμικό adroid, ενώ για λογισμικό IOs προτείνεται αυτή η εφαρμογή

Μεγάλοι σταθμοί…

Είχε την παραγωγή δυο μεγάλων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θεματολογία από την ελληνική μουσικοποιητική παράδοση. «Μάνα με τους εννιά σου γιους» (Ιούνιος 2015) και «Σκοποί στο Γριπονήσι, από το χθες … στο σήμερα» (Ιούνιος 2017) 

Λειτουργεί με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τα δυο τελευταία χρόνια το Πολιτισμικό Σχολειό για παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών, ένα σχολειό άτυπης εκπαίδευσης με διδασκόμενα, αμιγώς πολιτισμικά γνωστικά αντικείμενα. 

Έχει παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράδοση της Εύβοιας, σ΄ όλες τις Ηπείρους, μέσω φεστιβάλ και forum για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και πρωτοστάτησε στην προβολή και παρουσίαση της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Εύβοιας μέσω σε τηλεοπτικών εκπομπών, πανελλήνιας εμβέλειας και ευρείας απήχησης. («Ο τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργο Μελίκη, «Το αλάτι της γης» με τον καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα)

Έχει εκδώσει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας τη λαογραφική και εθνολογική μελέτη του Διευθυντή του Συλλόγου Δημήτρη Λιανοστάθη «Σκοποί στο Γριπονήσι». Ένα έργο –έρευνας πεδίου- 314 σελίδων με δυο οπτικούς δίσκους, στο οποίο καταγράφεται το απόθεμα της συλλογικής, μουσικοποιητικής πολιτισμικής μνήμης.

Ετήσια εκδήλωση-γιορτή.

Ο φορέας μας συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, αλλά συνεργάζεται και με φορείς εντός του νομού- της περιφέρειας και της πατρίδας μας γενικότερα. Την τελευταία εβδομάδα του Ιούνη, «τ΄ αλωνάκι» πραγματοποιεί την ετήσια γιορτή του, στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη του. Μια πραγματική γιορτή, σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Χαλκίδας, με ξεχωριστή θεματολογία από τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής λαϊκής κληρονομιάς και δεκάδες μουσικούς απ΄ όλη την Ελλάδα.

Στέγη και διεύθυνση

«Τ΄ αλωνάκι» στεγάζεται σε δυο αίθουσες. Η πρώτη επί της οδού Β. Ηπείρου 55β στην περιοχή αλωνάκι, η οποία έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων και η δεύτερη επί της οδού Όχης 12 στην ίδια περιοχή, η οποία έχει μισθωθεί από «τ΄ αλωνάκι»

Εν κατακλείδι…

Τ΄ αλωνάκι «δρα» και «αναδρά» στον χώρο του λαϊκού πολιτισμού. Το «τριφυές δρώμενο» λόγος, μουσική, κίνηση, οι βάσεις προσανατολισμού του. Θέση και άποψή του η δημιουργία και αναδημιουργία με άξονα και πυρήνα, τον ανεξάντλητο χώρο δράσης και δημιουργίας του λαού μας. Δύναμη και κινητήριος μοχλός του, τα μέλη του που το στηρίζουν, το αγαπούν, συμπορεύονται μαζί του και παράγουν πολιτισμικό έργο…

Ακολουθήστε μας
  • play_circle_filled

    Alonaki Web Radio
    "τ' Αλω" Ραδιόφωνο

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play