Αποτίμηση εκπαιδευτικού προγράμματος!
Αποτίμηση του προγράμματος
«εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική μουσική»
«…τούτον τον κόσμο που μαστε, άλλοι τον είχαν πρώτα…
Τώρα τον έχουμε εμείς…κι άλλοι τον καρτεράνε…»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική μουσική που διοργάνωσε το «Κέντρο Λαϊκής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης», με τη συνεργασία του συλλόγου μας «Τ΄ αλωνάκι» στην πόλη της Χαλκίδας. Το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε Δωρεάν, για όλους τους συμμετέχοντες στις δράσεις του και υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια
Ένα πολιτιστικό διήμερο που αναζωογόνησε την πολιτιστική ζωή της πόλης, μιας και οι δράσεις του βρίσκονται στον πυρήνα του Λαϊκού Πολιτισμού και ειδικότερα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ενέπλεξε μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα:
- Tην Παρασκευή 4 Μαΐου ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Λάμπρος Λιάβας με τη μουσικοπαιδαγωγό κα Νάνση Τουμπακάρη επισκέφτηκαν τους μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας», συνομίλησαν μαζί τους για ζητήματα ελληνικής μουσικής και συζήτησαν για ενδεχόμενες κοινές δράσεις. Οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, και βέβαια έπαιξαν δημοτική μουσική σε όλους μας, ένα πρόγραμμα, που είχαν προετοιμάσει με τους καθηγητές τους, ειδικά για την περίσταση. Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του σχολείου κα Λεονταρίδου καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη συνεργασία και βέβαια όλους τους μαθητές. Δείτε στιγμιότυπο
- Το μεσημέρι στις 14:30 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη μουσικοπαιδαγωγό κα Τουμπακάρη. Αναλύθηκαν ρυθμοί δημοτικών τραγουδιών, τρόποι προσέγγισης τους και δόθηκε και μία διαφορετική οπτική στη διδασκαλία του δημοτικού τραγουδιού. Στους 113 εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο δόθηκε εκπαιδευτικό υλικό σε DVD με προτάσεις διδασκαλίας και υποστηρικτικό υλικό. Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς – πολλαπλασιαστές αυτής της προσπάθειας- καθώς και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας, τον Σύλλογο Δασκάλων και την ΕΛΜΕ Ευβοίας, για τη συνδρομή τους, στο πρόγραμμα. Δείτε στιγμιότυπο.
- Το απόγευμα της Παρασκευής ο καθηγητής κος Λιάβας, η κα Τουμπακάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και δάσκαλοί μας επισκέφτηκαν «τα μεγαλύτερα παιδιά» στο ΚΑΠΗ Κανήθου Χαλκίδας. Με ιδιαίτερη χαρά και ετοιμασίες, τα μέλη των ΚΑΠΗ υποδέχτηκαν τον κύριο Λιάβα και τους συνεργάτες του, τραγούδησαν, χόρεψαν και εξέπληξαν όλους με το κέφι και τη ζωντάνια τους. Ο κος καθηγητής συνομίλησε μαζί τους και αναφέρθηκε στο τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που μεταφέρουν και στον τρόπο που μπορούν να μας το παραδώσουν. Τον υποδέχτηκαν και τον προσφώνησε ο Δήμαρχος της πόλης κος Παγώνης καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κος Ανυφαντής. Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση η έφορος του Λυκείου των Ελληνίδων Χαλκίδας κα Αράπογλου, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κος Αράπογλου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου κος Ζήκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Στέλιος Καζαντζίδης» κος Κουτσάφτης, μέλη του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ., κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά. Ιδιαίτερη στιγμή, η τιμητική βράβευση των «παλαίμαχων» μουσικών του τόπου μας, που έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν, συγκίνησαν και συγκινήθηκαν… Συγκεκριμένα τιμήθηκαν από το «Κέντρο Λαϊκής Μουσικής, Φοίβος Ανωγειανάκης» εννιά Ευβοείς Μουσικοί για την προσφορά τους στη μουσική μας παράδοση. Ειδικότερα οι: Αντωνίου Ηλίας, Ελευθερίου Νίκος, Ζάχος Δημήτρης, Θωμάς Γιάννης, Κρίσιλιας Γιάννης, Παπουτσής Πέτρος Σφυρίδης Γιώργος ή Μπίλιωσης, Τσώνης Πέτρος ή Βυριώτης και Φάλκος Χρήστος. Στο πρόσωπό τους αναγνωρίστηκε η προσφορά ΟΛΩΝ των μουσικών της Εύβοιας, αυτών που κράτησαν την τοπική μουσική παράδοση ζωντανή και την παραδίδουν στους νεότερους.
- Το Σάββατο το πρωί, στο θέατρο Παπαδημητρίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εισήγηση του καθηγητή κου Λιάβα για την ελληνική μουσική από τη γένεσή της ως τις μέρες μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημοτική και αστική μουσική. Με εύληπτο, μεστό και ουσιαστικό λόγο, ο κος Λιάβας μας «ταξίδεψε», κάνοντας αναφορές στην πολυδιάστατη λειτουργία της, στο τι αντιπροσωπεύει σήμερα, τη μεγάλη παιδευτική της αξία, στο αδιαίρετο του «λόγου μουσικής και χορού» και στη συσχέτισή της με την ελληνική γλώσσα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην πρόεδρο της ΕΛΜΕ κα Νίκα στους Πολιτιστικούς Φορείς και στους Δασκάλους Ελληνικών Χορών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, στα μέλη μας τους φίλους του Λαϊκού Πολιτισμού, σε όλους όσοι συμμετείχαν και «οσμώθηκαν» σ΄ αυτό το ταξίδι, από το κοινό «πολιτιστικό μετερίζι», καθώς και τον Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. για την στήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ευχαριστούμε από καρδιάς το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγιανάκης» και ειδικότερα τον κο Λάμπρο Λιάβα και την κα Νάνση Τουμπακάρη για ότι αποκομίσαμε όλοι μας αυτό το διήμερο, τη δοτικότητα και την εμπιστοσύνη τους…
Τα συμπεράσματα αυτού του εκπαιδευτικού πολιτισμικού διημέρου, συνοψίζονται στην κατανόηση της σημασίας των στίχων του τραγουδιού, που αποτυπώνει και την έννοια της παράδοσης:
«…τούτον τον κόσμο που μαστε,
άλλοι τον είχαν πρώτα…
Τώρα τον έχουμε εμείς
…κι άλλοι τον καρτεράνε…»
Σχόλια
Η Δημοσίευση δεν έχει ακόμα σχόλια