Άτταλη
Η Άτταλη είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό του δήμου Μεσσαπίων
Μίνα Χαλεπά
Πριν από τριάντα χρόνια, μαθήτρια με την προτροπή κάποιου φιλόλογου καθηγητή, για κάποιες εργασίες, συγκέντρωσε λαογραφικό υλικό που δυστυχώς έχει μείνει σε κάποιο συρτάρι.
Την ιστορία αυτή μου την αφηγήθηκε ο Γεώργιος Χαλαστάρας 83 χρονών σήμερα που την είχε μάθει από τον παππού του.
Πριν από πολλά χρόνια το χωριό δε βρισκόταν στη σημερινή του τοποθεσία, και δε λεγόταν Άτταλη. Ήταν 3 χιλιόμετρα από κει που βρίσκεται σήμερα, λεγόταν Απόγκρυμνος. Όλες λοιπόν οι γύρω περιοχές είχαν καταπατηθεί από τους Τούρκους εκτός από τον Απόγκρυμνο. Επανειλημμένες φορές οι κάτοικοι του είχαν κατορθώσει να φανούν εξυπνότεροι από τους Τούρκους. Συγκεκριμένα όταν κάποτε ο Αλή-Πασάς θέλησε να μπει στο χωριό, οι κάτοικοι το πληροφορήθηκαν και αφού του έστησαν ενέδρα, τον έκαναν να το βάλει στα πόδια και του σκότωσαν το άλογο του. Χάριν αυτού του γεγονότος η συγκεκριμένη τοποθεσία ονομάστηκε Αλσφάκα. Αυτό είναι και το σημερινό της όνομα. Από πείσμα όμως ο Αλή-Πασάς, έβαλε στόχο να μπει στο χωριό Απόγκρυμνος, αλλά με την προϋπόθεση να στείλει τους άνδρες του να μην παρίσταται στην επίθεση, το θεωρούσε υποτιμητικό. Και οι Τούρκοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Γινόταν λοιπόν γάμος στο χωριό και την ώρα του χορού, οι Τούρκοι απήγαγαν όλες τις κοπέλες του χωριού. Το γενναίο χωριό βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή Τούρλα (έτσι ονομάζεται και σήμερα), λίγο έξω από το χωριό, κάποιος από τους κατοίκους, έκοψε με το όπλο του το μπαϊράκι. Έκτοτε άφησαν το χωριό στην ησυχία του. Περνώντας τα χρόνια οι κάτοικοι σιγά σιγά κατέβηκαν πιο χαμηλά στην σημερινή Άτταλη. Σιγά-σιγά κτίστηκε το καινούργιο χωριό, αλλά ήταν ανώνυμο, καμιά ομοφωνία σχετικά με το όνομα. Κάποια μέρα μαθεύτηκε στο χωριό ότι ο Αλής έχασε το αλογό του. Το γεγονός μαθεύτηκε και όλοι έψαχναν για το άτι του Αλή. Τελικά βρέθηκε στο καινούργιο χωριό, σε μια τοποθεσία στου Παπά τη βρύση να πίνει νερό. (Η τοποθεσία έτσι λέγεται και σήμερα). Το πρόβλημα με το όνομα λύθηκε. Όπως γνωρίζουμε στα χωριά συγκόπτουν τα τελευταία φωνήεντα έτσι το ΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΗ έγινε ΑΤ’ Τ’ ΑΛΗ. Το χωριό ονομάστηκε Άτταλη.
Υ.Σ.: Ο Απόγκρεμνος υπάρχει έξω από την Άτταλη, είναι μια περιοχή καταπράσινη με νερά. Υπάρχει και η εκκλησία Άγιος Κωνσταντίνος που λένε ότι σώζεται από τότε και κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στις 21 Μαΐου. Τις εικόνες που έχει η σημερινή εκκλησία της Άτταλης, τις έχουν μεταφέρει από το παλιό χωριό Απόγκρεμνος.
Το παραπάνω άρθρο, φιλοξενείται στο 2ο τεύχος της εφημερίδας μας.